Huehuetenango

DKK99,00

Huehuetenango er en fuld rund kop af udtalt mørk chokolade og kakao, Komlimenteret af noter af Pecan, Orange og med antydning af Vanilla.

Mellemristede bønner med stor fylde.

Perfekt til filterkaffe.

Pose med 250g

Kategori:

Beskrivelse

HUEHUETENANGO

Huehuetenango kaffen er hentet fra Huehuetenango-regionen i Guatemala og tilbyder en fuld rund kop af udtalt mørk chokolade og kakao, comlimented af noter af Pecan, Orange og en lille antydning af Vanilla. Ristet til et medium niveau, dette går godt med filter, men vil også fungere fint i en espresso. Bønnerne er en blanding af Bourbon, Typica og Caturra sorter.

ANBEFALET BRYGGEMETODE

Vi anbefaler denne kaffe til alle brygger, men især filterkaffe.


HISTORIE

Huehuetenango-regionen ligger i det nordvestlige Guatemala på grænsen til mexicanske Chiapas og er kendt for at producere gode kaffe, denne økologiske kaffe er ingen undtagelse. Dyrket på omkring 1600-1700 masl, kombinationen af kølig bjergluft og de varme vinde fra Tehuantepec tilbyder et godt miljø for dyrkning og produktion af kaffe. Produktionen startede allerede i det 19. århundrede og er fortsat den vigtigste kilde til eksport i regionen.

Mens smagen minder lidt om sin mexicanske nabo, er der en bemærkelsesværdig forskel i Guatemalas mere blomsternoter og sur berøring. Hvis du prøvede vores kaffe trom San Marcos, måske ville du finde det interessant at bemærke, at denne kaffe er noget i mellem smag af San Marcos og vores kaffe fra Mexicos Chiapas.

KAFFE

Kaffe drikkes i hele verden og det anslås, at der drikkes i gennemsnit 3-4 kopper kaffe dagligt i Danmark. Og det siges, at vi er det fjerde mest kaffedrikkende folk i verden.

TO TYPER KAFFE

Arabica-kaffe kommer fra bønnerne fra træet, som går under det botaniske navn ægte kaffe og stammer fra Ethiopien. Arabica betragtes som den kaffe, der har den bedste smag. Desværre er udbyttet også det laveste. Arabica udgør 70-75 % af verdens kaffeproduktion.

Robusta-kaffe (Coffea canephora) stammer fra Den Demokratiske Republik Congo. Den er, som navnet antyder, mere robust end arabicaen, men har desværre en mindre værdsat smag, hvor bitterstofferne fylder mere.

Udover disse kaffesorter findes Liberia-kaffe (Coffea Liberica) og Excelsa-kaffe (Coffea dewevrei).

RISTNING

Kaffebønnen har ingen smag, før den bliver ristet. Men når den er ristet skelner man mellem lys, mellem og mørk ristning.

KAFFEBRYGNING

Kaffe kan brygges på flere måder:

Espresso adskiller sig fra almindelig kaffe ved at være mere koncentreret både i smag og konsistens, og den har et fint lag gyldent skum på toppen. Dette lag kaldes på italiensk for “crema”. Smagen kan ændres på finheden og ristningen af kaffen, hvor hårdt kaffen stampes, hvilket vand, hvilke bønner og hvilken kaffemaskine, der anvendes, kan man ændre markant på smagen af espressoen.

Slow brew kaffe er hvor man hælder kaffe op i et filter og hælder varmt vand (92 °C-100 °C) igennem med cirkulære bevæhelser. Tidligere anvendtes Madam Blå til denne metode, i dag bruger man Chemex eller Hario. En kaffemaskine automatiserer denne proces. Som regel har kaffemaskinen en indbygget varmeplade, så kaffen kan holde sig varm.

Stempelkaffe laves ved, at varmt vand (ikke kogende) hældes over groft malet kaffe i en stempelkande. Efter 3-5 min. sænkes stemplet ned, så kaffegrumset bliver skilt fra væsken. Det skal dog bemærkes at kaffegrumset ikke bliver skilt helt fra kaffen, og at der derfor fortsat bliver brygget.

Koldbrygget kaffe (engelskCold brew coffee) er en kaffedrik, hvor brygningen foregår uden varmt vand og i adskillige timer. Koldbryg skal ikke forveksles med iskaffe der brygges med varmt vand og nedkøles.

Pulverkaffe (i nogle tilfælde kendt under varemærkenavnet Nescafé) er kaffe, der er lavet og herefter frysetørret. Det er et pulver, som kan opløses i varmt vand, så man får kaffe. Dette produkt har egentligt ikke noget med smagen af kaffe at gøre, da kaffebønnerne (ofte af lav kvalitet) har været igennem så mange processer, at smagen er svær at genkende. Koffeinen fra kaffebønnerne bliver dog bibeholdt i denne drik.

Iskaffe egentlig anvende en hvilken som helst af de ovennævnte metoder. Efter brygningen nedkøles kaffen, eksempelvis ved at den blandes med flødeis, hvis det skal være mere lækkert og kaffen skal have mere fylde.

Tolima ingredienser: økologiske bønner fra Columbia.

KAFFEPORTEN fører også et udvalg af de flotte Chemex kander.

Du kunne også være interesseret i...